Uw gezondheid heeft alles om het lijf

Gezond gewicht

Volgens tal van enquêtes lijdt ongeveer de helft van de Belgen aan overgewicht. Heel eenvoudig ontstaat overgewicht doordat meer calorieën worden opgenomen dan verbruikt. Streven naar een ‘gezond gewicht’ is niet alleen om esthetische redenen belangrijk, ook voor de gezondheid is dit van levensbelang. Maar wat is ‘gezond gewicht’? En: hoe kunt u een ‘gezond gewicht’ bereiken?

Wat is overgewicht?

Van zodra het lichaamsgewicht 10 % hoger ligt dan het gemiddelde, spreken we van overgewicht. Neemt u meer energie op dan u verbruikt, dan wordt deze energie opgeslagen als vet. Wilt u snel een idee krijgen over uw gezond gewicht, dan kunt u dat eenvoudig controleren met de BMI* (Body Mass Index). Deel uw gewicht door het kwadraat van uw lengte (uitgedrukt in meters). Met deze eenvoudige berekening komt u te weten of u al dan niet aan overgewicht lijdt. Ligt de uitkomst tussen 18,5 en 24,9 dan beschikt u over een normaal gewicht. Komt u uit op een waarde tussen 25 en 29,9 dan heeft u overgewicht. Vanaf 30 spreken we van obesitas. Niet enkel hoeveel we eten, maar ook wàt we eten is van cruciaal belang.

*BMI voorbeeld: gewicht = 90kg en lengte = 1m80

90/1,80² = 27,7 (= overgewicht)

Wat is het risico van overgewicht?

Mensen die kampen met overgewicht hebben meestal een lagere levensverwachting. Overgewicht gaat immers gepaard met allerlei kwalen zoals ademhalingsmoeilijkheden, gewrichtsproblemen, bloedcirculatiestoornissen (vb. spataders) en hartproblemen (vb. hoge bloeddruk, slagaderverkalking). Het loont dus zeker de moeite om over te stappen op een gezonde, evenwichtige levensstijl.

De overstap naar een gezond gewicht

Een gezond gewicht verkrijgen gaat niet zonder uw eet- en bewegingspatroon aan te passen. Bovendien is niet elk dieet gezond. Om gemakkelijk en snel te bepalen of een dieet gezond is, houdt u het beste rekening met de volgende regels:

  • Opname van minimum 1200 calorieën per dag.
  • Beter traag vermageren (0,5 tot 1kg per week) dan snel.
  • Een dieet is een blijvende verandering van het eetgedrag. De combinatie van anders lereneten en voldoende bewegen is essentieel.

Toch bestaan er nog andere manieren om snel gewicht te verliezen zoals eetlustremmers, vermageringsthee en vervangmaaltijden(Modifast en kineslim). Deze middelen hebben echter elk hun valkuil. Er wordt dus aangeraden wordt om deze niet te gebruiken maar wel om op een gezonde manier te streven naar een gezond gewicht. Raadpleeg uw arts of apotheker voor meer informatie en voor persoonlijk, aangepast advies.

Recente berichten

Webshop categorieën: 
De selectie van de apotheker: 

Prijs: 
€ 11,04
Promo
-20%

Prijs: 
€ 11,04
Promo
-20%

Prijs: 
€ 13,37
Promo
-10%

Prijs: 
€ 13,37
Promo
-10%

Prijs: 
€ 74,96
Promo
-25%

Prijs: 
€ 60,71
Promo
-25%

Prijs: 
€ 28,46
Promo
-25%

Prijs: 
€ 16,46
Promo
-25%

Prijs: 
€ 30,00
Promo
-20%

Prijs: 
€ 55,92
Promo
-20%

Prijs: 
€ 12,06
Promo
-10%

Prijs: 
€ 12,06
Promo
-10%

Prijs: 
€ 35,96
Promo
-20%

Prijs: 
€ 31,96
Promo
-20%