In blijde verwachting?

Baby

Is er een baby’tje op komst? Of bent u net mama of papa geworden? Dan zit u ongetwijfeld met een resem vragen. Er zijn dan ook heel wat zaken waar u rekening mee moet houden tijdens de zwangerschap of gedurende de eerste belangrijke jaren van een kind. Een goede relatie met zowel uw huisarts als uw apotheker is daarbij zeker aangeraden. Zij staan u met raad en daad bij en volgen uw situatie (en die van uw kleintje) op de voet. Aarzel dus niet uw apotheker te bestoken met uw vragen.

Zwangerschap

We hoeven u niet te vertellen dat tijdens de zwangerschap een overvloed aan hormonen het lichaam klaarmaken voor de bevalling en de borstvoeding. Gedurende het aanmaken van die hormonen treden er vaak nevenverschijnselen op zoals misselijkheid en braken. Die bijverschijnselen hebben geen invloed op de groeiende vrucht. Medicijnen daarentegen wel. Daarom is het belangrijk voorzichtig om te springen met uw medicatie en zeker advies te vragen aan uw apotheker.

Voorzorgen nemen

 • De eerste veertien dagen leeft het bevruchte eitje zonder weefselcontact met de moeder. Het embryo is veilig, behalve voor straling.
 • Tot de elfde week ontwikkelen zich de ledematen, organen en het zenuwstelsel. Genees- en genotsmiddelen gebruik je in die periode niet vrijuit.
 • Tot de bevalling (nog ongeveer 28 weken) groeit de baby en blijft medicijngebruik liever onder controle.

Voeding

 • Een zwangere vrouw eet niet voor ‘twee’. Gewone, afwisselende voeding volstaat. Zorg dagelijks voor voldoende melkproducten, vlees of vis, groenten (ijzerbron) en fruit (vezels en vitaminen).
 • Voor vitaminepreparaten en/of supplementen kan u best uw apotheker raadplegen.

Begeleiding

 • Een regelmatig onderzoek bij huisarts of gynaecoloog voorkomt problemen.
 • Vertel aan je apotheker dat je zwanger bent. Vrij verkrijgbare natuurproducten zijn niet altijd zonder gevaar.

Ongemakken

Misselijkheid, ochtendbraken, zuuroprispingen, verstopping, pijn, slapeloosheid, verstopte neus, hoest, … het zijn allemaal ongemakken waar je tijdens je zwangerschap mee geconfronteerd wordt. Tips over de juiste medicatie bij het juiste kwaaltje kan u vinden in onze geneesmiddelenwijzer ‘zwangerschap’ of in de apotheek.

De eerste maanden

Wat eet je baby?

 • Moedermelk of flesvoeding?
  Moedermelk voorziet in voedingsstoffen, levende beschermingsfactoren en groeistimulansen. Ze verandert samen met de groei van de zuigeling. Is de moeder gezond en is het praktisch haalbaar, dan voldoet moedermelk de eerste zes maanden.

  Bij flesvoeding kunnen vader en moeder de taken verdelen. Daarbij begint men met de gepaste startvoeding tot 4 à 6 maanden. Daarna komt de opvolgvoeding.

  Vanaf 18 maanden wordt groeimelk interessant. Vanaf drie jaar is volle melk interessant. Gebruik steeds flessenwater met op het etiket ‘Geschikt voor babyvoeding’.

 •  Pre- en  Probioticum

  Moedermelk bevat vele soorten onverteerbare suikers. Die stimuleren de groei van noodzakelijke micro-organismen in de darmen. Dat helpt het afweersysteem en verdringt de ziekmakende kiemen. Deze ‘prebiotische’ vezels worden daarom tegenwoordig ook aan het melkpoeder toegevoegd. Daarnaast bevatten de pappen ook de nuttige Bifidus- en Lactobacillen, probiotica genoemd.

 •  Groentjes en fruit

  Tussen 4 en 6 maanden kan men starten met groente- en fruitpapjes (potjes of zelf bereid). Begin best met kleine porties om het kindje aan de smaak te leren wennen. Kip, vlees en vis volgen dan op 6-7 maanden, eieren op een jaar. Zout of suiker toevoegen hoeft zeker niet, een klontje boter of wat olie mag wel.

U ziet het, de mogelijkheden en oplossingen zijn groot. Vraag daarom raad aan uw apotheker! Meer informatie over allergieën, overgevoeligheden en andere probleempjes vindt u in de geneesmiddelenwijzer ‘wat eet een baby’.

Baby’s en medicatie

Meer informatie over geschikte medicatie voor uw kind vindt u bij het thema ‘kinderziekten’!

Voor andere tips, neem eens een kijkje op volgende websites…

Voor meer informatie, download volgende pdf’s…

Recente berichten

De selectie van de apotheker: 

Prijs: 
€ 11,21
Promo
-10%

Prijs: 
€ 7,19
Promo
-10%

Prijs: 
€ 9,45
Promo
-10%

Prijs: 
€ 7,55
Promo
-10%