muggen, muggenbeten, muggen

Muggen, weg ermee!

Muggen, ze houden je uit je slaap, hun steken kunnen voor hevige huidreacties zorgen, ze zoemen je gek... kortom lastige beestjes.

  • Bijten muggen?

Muggen bijten niet, ze steken door de huid om bloed te zuigen. Aangezien het bloed snel stolt, spuiten ze eerst een sterk antistollingsproduct in. Het is dit product dat voor hevige huidreacties en jeuk kan zorgen. Het zijn alleen de vrouwelijke muggen die mensen of zoogdieren steken, omdat zij proteinen nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes en die proteinen zitten in ons bloed.

  • Muggen kunnen ziektes overbrengen.

oa Malaria, Zika-virus, Dengue en Gele Koorts dit zijn ziekmakende tot dodelijke ziektes. Muggen in Europa zijn gelukkig vrij van die ziektes.  

  • Hoe komt het dat ze steeds dezelfde personen steken, en anderen weinig of nooit?

Je lichaamsgeur en adem bepaalt hoe aantrekkelijk je bent voor muggen. Je kan je geur niet maskeren voor muggen. Parfum, bodylotion, shampoo, wasproduct of douchegel kunnen zelfs een aantrekking zijn voor muggen.

  • Hoe bescherm je je tegen muggen?

-Fysiek: bedek je zoveel als mogelijk met kledij, een muskietennet (Care+mosquitonet) en muggengaas is heel doeltreffend, verlucht de slaapkamer overdag, zorg dat er geen stilstaand waterplasjes in de buurt zijn, dit zijn de broeihaarden voor muggen.

-Insecticiden: DEET (Mouskito Tropical) is bewezen en het meest effectieve. Bij langdurig gebruik kan er wel hoofdpijn en duizeligheid optreden, dus niet geschikt voor kinderen onder 2jaar. Voor hen kan IR3535 (Mouskito Repel) dat ook doeltreffend is, maar minderlang werkt en ook minder effectief is dan DEET.

-Natuurlijke middelen: Tijm, rozemarijn, citroengras of schijfjes citroen in je buurt plaatsen zoals op je nachttafel. Muntblaadjes uitwrijven op je huid. Kattekruidblaadjes kneuzen en op je huid smeren. Goudsbloem in de buurt van je raam opstellen. Olie van citroen en eucalyptus verstuiven of je hiermee insmeren. Armbandjes of clips (Parakito) met citronella en/of andere essentiële oliën. In de tuin kan je kaarsen/wierrook gebruiken op basis van citronella. Deze kruiden of planten helpen zeker muggen op afstand te houden, ze geven nooit 100% zekerheid.

  • Hoe muggenbeten behandelen?

-Natuurlijke producten: Purigel, Calmiderm, Calendeel,... werken verzachtend, jeukwerend en koelend door aanwezigheid van kamomille, arnica en/of calendula. Ook geschikt voor baby's, kinderen en zwangeren. 

-Scheikundige producten: Trihistalex werkt jeukstillend, anti-allergisch en pijnstillend. RCalm en Fenigel werken anti-allergisch.

Bij heel hevige huidreacties kan het nodig zijn cortisonezalf (Cremicort, Pannocort,...) te gebruiken en/of orale anti-allergische medicatie in te nemen zoals Cetirizine. In dit geval raadpleeg een arts of apotheker.

Hopelijk bezorgen deze tips u een zalige zomer zonder zoemende muggen.

Veel succes!

Apr. Ph. Van Hautekerke

De selectie van de apotheker: 

Prijs: 
€ 13,73
Promo
-10%

Prijs: 
€ 14,84
Promo
-10%

Prijs: 
€ 8,10
Promo
-10%

Prijs: 
€ 7,11
Promo
-10%

Prijs: 
€ 8,06
Promo
-10%

Prijs: 
€ 6,54

Prijs: 
€ 7,19
-10%

Prijs: 
€ 7,32
-10%

Prijs: 
€ 8,15
-10%